sobota 5. dubna 2014

Brainticket

Brainticket založil belgičan Joel Vandroogenbroeck, který studoval hru na klasické piáno a poté přešel na jazz. Jako nejmladší jazzový pianista získal v patnácti letech cenu Art Tatum a cestoval se svou hrou po celé Evropě a Africe. Vystoupil také s Quincy Jones orchestra na Světové výstavě v Bruselu. V roce 1967 nastal v jeho kariéře zlom, v této době našel inspiraci v německém Krautrocku, především u kapel Amon Duüll, Can a Tangerine Dream. Joel s kytaristou Ronem Byerem přijali bubeníka Wolfganga Paapa. Trio založilo kapelu Brainticket a roku 1971 vydali debut Cottonwoodhill. Na albu spolupracoval také britský zpěvák Dawn Muir. Album se dočkalo odsouzení a spojení s psychidelickýma drogama. Bylo vydáváno s varovným textem, že by se mělo poslouchat pouze jednou denně, aby nedošlo k poškození mozku. Z tohoto důvodu bylo album zakázáno v několika zemích, včetně USA.
 Po smrti kytaristy Bryera se Joel odstěhoval do Itálie. Zde se švýcarskou dvojicí-kytarista Rolf Hug a basista Martin Sacher-vydal roku 1972 album Psychonaut. Toto album se setkalo s mnohem vlídnějším přijetím-písňově orientované se zachováním jedinečných progresivních zvuků.
 Roku 1973 vyšlo album Celestial Ocean, inspirované egyptskou Knihou mrtvých. Poté přichází spolupráce s televizí a další alba vychází až roku 1980 Adventura a 1982 Voyage. Ke vzkříšení kapely došlo roku 2000 při vydání
alba Alchemic Universe. Ještě roku 2011 vychází kompilace The Vintage Anthology 1971-1980, která obsahuje první tři alba a několik dříve nevydaných nahrávek.

Žádné komentáře:

Okomentovat